3479. február 28, péntek

A KönyvtárPont hozza vissza, amit a járvány elvitt


Életmód - 2021. február 15.
szerző: SzR

konyvtar

A járvány miatt bevezetett intézkedések a kultúra számos területét érintették, így a könyvtárak látogatása sem lehetséges. Siklóson ezt az időszakot egy rendkívüli üzemmel hidalják át, mely sajátos tapasztalatokat hozott.

A Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont november óta tartja zárva ajtaját a látogatók előtt, de az elmúlt hónapok nem teltek tétlenül. Míg a tavaszi leállás óriási visszaesést jelentett az előző évi hasonló időszakhoz képest, az őszi kölcsönzési lehetőséggel újabb lendületet vettek a könyvtári szolgáltatások.

Mint Vincze Bernadett a Siklósi Híreknek jelezte, az elmúlt hónapokban érezhetően kisebb az olvasók aktivitása, de egyre nagyobb számban veszik igénybe a korlátozások ellenére is kínálkozó kölcsönzési lehetőségeket; az e-mailben vagy telefonon leadott előjegyzéseket az ajtóban lehet átvenni, valamint az időközben lejárt könyveket is vissza lehet vinni. Külön igény esetén a könyveket házhoz is szállítják.

Ismertette: az elmúlt időszakokat összehasonlítva egyértelműen látszik a kényszerű zárva tartás hatása. A kölcsönzési statisztikák számai jól mutatják a lezárási időszakok alatti különbségeket, ami szerint március és május között mindössze 250 könyvet kölcsönöztek a meglehetősen későn nyíló könyvtárponti lehetőség alatt, míg az őszi leállás idején – novembertől február közepéig – ez a szám közel 1700 volt.

A megelőző esztendőre mutatva a könyvtár vezetője ismertette, hogy 2019-ben 249 nyitva tartási nap alatt 23.707 kölcsönzést jegyezhettek, míg 2020-as esztendő 166 napja alatt ez a szám 14.044-re csökkent. Hasonló megtorpanást mutat az egész évben vett könyvtárhasználat is, ami 15 ezer alkalom után a felére esett vissza. Valamelyest csökkent a könyvtári tagok száma, a 2019-es évben még 1564, a vírus évében pedig 1366 olvasójegy volt aktív.

Ugyan az ajtók zárva vannak a látogatók előtt, de ahogy az elmúlt nyáron, úgy az újranyitást követően is számos érdekességet rejt majd a könyvtár. Ezek a folyamatos és gyakorlatilag töretlen új beszerzéseknek tudhatóak be, hiszen 2020-ban a korábbi évnél is több, 880 könyvvel bővült az 40 ezres állomány. A böngészhető folyóiratok száma sem változott érdemben, 51 lapot olvasgathattak a helyben fogyasztók.

A veszélyhelyzet előtt kivett, ám azóta lejárt kölcsönzési idejű könyvekre pedig még él a moratórium, így nem jár büntetés, ha valaki csak a normál nyitvatartási rend szerint üzemelő könyvtárba viszi őket vissza. Vincze Bernadett elárulta, nem példa nélküli, hogy valakinek ilyen moratórium alatt álló könyvre van nagy szüksége, aminek ekkor igyekeznek ők megszervezni a soron kívüli visszaszállítását. A beérkező könyvektől pedig nem kell tartani, három napra ők is karanténba vonulnak, mielőtt újra kiadnák őket.

Az újranyitás ideje még meglehetősen bizonytalan, de az egyértelmű, hogy a siklósi könyvtári szolgáltatások változatlan színvonallal várják.