2021. október 20. szerda

A védettek számára megnyílt az út Horvátországba


Nagyvilág - 2021. május 7.
szerző: SH

horvathatartabla

Életbe lépett az a kétoldali megállapodás Horvátországgal, mely értelmében a két ország kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolását.

A megállapodás értelmében minden oltási igazolvánnyal rendelkező magyar és horvát állampolgár teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhat be az országba és térhet haza.

A határon a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőkre továbbra is a korábbi szabályok érvényesek mind a teszt, mind a karanténkötelezettség tekintetében.

A magyar hatóságok lezárták és jelenleg is zárva tartják térségünkben lévő Beremend és Drávaszabolcs határátkelőhelyet, melynek újranyitásáról nem közölnek részleteket. A legközelebbi közúti határátkelőhely Udvaron vagy Barcson található.