Átadták a hegyi utak fejlesztésének második ütemét


Helyi hírek Régió - 2023. október 1.
szerző: SH

b-j: Nagy Csaba, Nobilis Márton, Riegl Gábor, Őri László - fotó: Kacsúr Tamás
b-j: Nagy Csaba, Nobilis Márton, Riegl Gábor, Őri László - fotó: Kacsúr Tamás

Átadták a külterületi utak fejlesztésének lezárult ütemét. Siklós szőlőhegyén a helyi gazdákkal egyeztetve mintegy 6 kilométeren tették komfortosabbá az utakat, ezzel két lépésben immáron összesen 11 kilométert újítva meg.

A város elképzeléseibe is beékelődő fejlesztés 2019-ig nyúlik vissza, amikor Siklós eldöntötte, hogy az elhanyagolt külterületi utakra, illetve a hegyi részre nagyobb hangsúlyt fog fektetni – idézte fel Riegl Gábor. Siklós polgármestere emlékeztetett: 2020-ban egy közel öt kilométeres út magára évtizedek óta várató helyreállítása már megvalósult, melyre a program első lépéseként tekint. Az akkor önerős beruházásként elvégzett aszfaltozás jogos elvárás volt a környéken lakók és a gazdák részéről is.

A hegyi utak fejlesztésének második üteme az a vidékfejlesztési pályázatból elnyert műszaki megvalósítás, mely 196 millió forintos támogatása mellé közel 10 millió forintot tett hozzá a város. A munkálatok kezdetének évében, 2022-ben a hétből már el is készült az első néhány szakasz – részletezte Riegl Gábor, megjegyezve, a szintkülönbség miatt sajátos technológiai megoldásokra is szükség volt.

Nem engedte el a város azt a koncepciót, hogy a hegyi utak és önmagában a hegy fejlesztésében előrelépjen – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy míg a korábbi évtizedekben mindössze tízmillió forintos nagyságrendű összeget tudott éves szinten a város elkülöníteni e célra, addig az elmúlt három évben közel 260 millió forintos forrást áldozva rá összesen 11 kilométert tettek rendbe a hegyen.

A következő lépés a hegy életében az a kerékpárútfejlesztés lesz, mely a máriagyűdi városrészt és a vókányi út szakaszait fogja összekötni közel három kilométer hosszban. Az erre vonatkozó, következő hétéves ciklus Európai uniós támogatását már elnyerte a város, a munkálatokat még az idén szeretnék elkezdeni.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki, hogy az önkormányzat a koronavírusjárvány miatti recesszió ellenére meg tudta valósítani a beruházást, és mint jelezte, külön öröm számára, hogy a helyi gazdasági szereplőket érintő átadás alkalmával már a jövő fejlesztéseiről is szó eshet.

A magyar kormány 2020-ban megfogalmazott célkitűézseinek megfelelően mintegy 1.700 településen, összességében 172 milliárd forint értékben támogatta külterületi utak felújítását – ismertette Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium államtitkára a továbbiakban is fontosnak nevezte, hogy a város polgármestere közvetítse a siklóiak álmait, hiszen – mint rámutatott – csak akkor tudják ezt tenni, ha a kérések a jövőben is eljutnak hozzájuk.