Az olcsósított áruk lehetnek a pazarlás elleni küzdelem áldozatai


Gazdaság - 2021. december 13.
szerző: SH

sargacimkes

A szegénység elleni küzdelem és a megsemmisítés jelentette fáradalmak jegyében a multiknak az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (ÉMK) kellene felajánlani azokat az élelmiszereket, melyek szavatosságából már csak 48 óra van hátra.

A lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek sorsát is megpecsételő, hamarosan elfogadásra kerülő javaslat a kiskereskedelmi adó emelését is előírja, ami a korábbi 2,5 százalékról 2,7-re változik majd.

A karitatív módon élelmiszerújraelosztás végző, állami tulajdonban lévő egyesület javára az olyan 100 milliárdnál nagyobb árbevétellel rendelkező kiskereskedelmi láncoknak kellene a felajánlást megtenni, mint a Tesco, Spar, Penny, Aldi, Lidl, vagy a Siklóson nem elérhető Auchan. A magyar láncokat jelentő Reált, CBA-t vagy a Coopot a franchise-rendszerben történt kiszervezés miatt nem érinti a rendelet, ugyanúgy, ahogy a Metrót sem.

A törvény nem fog vonatkozni a rövid lejáratú élelmiszerekre.

Arról szó sincs, hogy nagyban dobnának ki élelmiszert a multik: a lejárathoz közeli termékeket sárga címkével olcsóbban adták, a lejárt, nem eladható terméket pedig korábban is hasznosították, leginkább a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, vagy épp különböző állatmenhelyek segítségével.