BORgonát mutattak be a siklósi várban


Régió - 2021. augusztus 21.
szerző: SH

borgonas

Különleges hangszer debütált a Villányi borvidék jóvoltából a Siklósi Várban. A borospalackok felhasználásával megépített BORgonát a Tenkes Borvidékfejlesztő NKft. egy pályázatnak köszönhetően dolgozta ki.

Az új hangszer a tervek szerint negyedévente egy-egy kiemelt alkalommal fog megszólalni a nagyérdemű közönség előtt, amúgy a Siklósi Vár Kápolnájába költözik be, ahol kellő körültekintés mellett lesz megtekinthető.

A BORgona ötlet eredeti gazdája nem más, mint a Siklósi Vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter.

A sikeres tendert követően a kiválasztott Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakembereinek iránymutatása mellett elkezdődött a közös munka. A komoly tervezési szakaszt követően számos kihívással kellett szembenézni az orgonaépítő mestereknek, míg a végleges hangszer formát öltött.

A BORgona tulajdonképpen egy klasszikus orgona, melynek a különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb boros palackokból áll, és így van behangolva. Ezzel egy pánsípot idéző hangon szólal meg, teljesen egyedi hangzást adva a hangszernek. Dr. Balatoni Sándor Junior Prima díjas orgonaművész, zeneszerző aktívan részt vállalt a hangszer kidolgozásában, akit olyannyira megihletett az egyedi instrumentum, hogy Terroir du Villány néven komponált egy rövid darabot, amely a Villányi borvidéket mutatja be hat tételben.