Izrael cáfolja a külügyminisztérium beszámolóját


Nagyvilág - 2020. május 22.
szerző: SH

telaviv

Már napközben is gondok voltak és módosítani kellett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Gabriel Ashkenazi izraeli kollégája beszélgetéséről az MTI-ben kiadott kormányzati tájékoztatót, végül Izrael magyarázatot követelt az abban foglalt valótlan állítások miatt.

A két miniszter az új izraeli kormány megalakulása alkalmából beszélgetett, de úgy tűnik, a magyarok egy kicsit többet képzeltek bele a nemzeti önérzetből, mint ami valójában történt.

A kormányzati tájékoztatás szerint Szijjártó biztosította izraeli partnerét, hogy Izrael továbbra is számíthat Magyarország korrekt és kiegyensúlyozott álláspontjára, valamint a két miniszter pedig egyetértettek abban, hogy a nemzetközi politikai életben a képmutatás, az elfogultság és a politikai korrektség miatt érik támadások a patrióta, nemzeti alapon álló és a nemzeti érdekeket érvényesítő kormányzatokat. Mivel mind Izraelnek, mind Magyarországnak ilyen kormánya van, garantált a két ország stratégiai együttműködésének további fejlesztése.

Azt is hozzáteszik, hogy Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességéről is.

Az ügyben Izrael magyarázatot kért Magyarországtól, mivel szuverenitásról, nemzeti identitásról és bevándorlásról valójában nem esett szó.

A magyar külügyminisztérium azzal magyarázta a történteket, hogy fordítási hiba történt.