Elköltözik Siklósról a szobor


Helyi hírek - 2023. április 19.
szerző: SH

szolgaltatohaz-terko

A fővárosba költözhet a Szolgáltatóház előtti szobor. A Nagyharsányi Szoborparknak nem kellett, de a rendszerváltás menesztett alkotásait gyűjtő fővárosi park kiegészítené a gyűjteményét vele.

A Köztársaság téren található, néhai Kampfl József szobrász emlékműve 1970-ben a negyedévszázados felszabadulási jubileumra készült – emléket állítva az elesett szovjet, jugoszláv, bolgár és román katonáknak -, illetve került felállításra az akkor még járási pártbizottságnak helyet adó épület előtt.

Mivel sem a hamarosan felújításra kerülő tér, sem a többi városrész koncepciójába nem illeszkedik a kőremek, új helyet kellett neki találni.

A városvezetés először a Nagyharsányi Szoborparkra gondolt, de az azt üzemeltető Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság finoman jelezte, hogy az ottani gyűjtemény vertikumába sem fér sajnos bele.

Ezt követően a budapesti Memento Szoborpark lett felkeresve. Az azt üzemeltető Monumentum Közhasznú Alapítvány kapott az alkalmon: annak ellenére, hogy nem feltétlenül illeszkedik a rendszerváltás után a fővárosi utcákról eltávolított szobrokra koncentráló gyűjteményük tematikájába, szívesen látják.

A szoborról korábban itt írtunk, átadásáról Siklós képviselő-testülete következő ülésén fog dönteni.