Embercsempészek ellen emelt vádat a siklósi ügyészség


Régió - 2022. október 20.
szerző: SH

siklosi-jarasbirosag-bv

A Siklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy lengyel és egy belorusz állampolgár ellen, akik hét személyt akartak Magyarországról Ausztriába csempészni.

A vádirat szerint a vádlottak barátok, egyikük az interneten találta azt a munkalehetőséget, amelynek keretében fizetséget kínáltak emberek szállításáért. Elhatározták, hogy vállalják a munkát és Budapesten találkoznak.

A lengyel vádlott Lengyelországban gépkocsit bérelt kocsival utazott Budapestre, ahol egy szállodában találkozott társával.

A két férfi ismeretlenül maradt megbízója 2-3000 eurót kínált a feladatért. Telefonon, üzeneteken keresztül tartotta a kapcsolatot a vádlottakkal, akiknek továbbította a GPS koordinátáit annak a helynek, ahol illegálisan Magyarországon tartózkodó személyek vártak rájuk. A megbízás szerint ezeket a migránsokat Ausztriába kellett volna szállítani.

Az utasítások alapján a vádlottak április 10-én délután Cún és Kémes közötti erdőben fel is vették a gépkocsiba a négy pakisztáni és három indiai migránst.

A vádlottakat viszont rendőrök Vajszlónál megállították, és őket őrizetbe vették.

A két férfi cselekménye vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének megállapításra alkalmas, büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A csempészek jelenleg is letartóztatásban vannak, büntetőjogi felelősségükről a Siklósi Járásbíróság fog dönteni.