Durva kannabiszdzsungel volt a város szélén


Baranya - 2023. november 14.
szerző: SH

rendőrségi felvétel
rendőrségi felvétel

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat két többszörösen büntetett előéletű férfi ellen.

Az idősebb férfit korábban két alkalommal végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték kábítószer birtoklása miatt. A vádlott 2022. elején egy internetes weboldalról 300 kannabisz magot rendelt, majd azokat tavasszal elültette Pécsett, egy külterületi városrészen. A vádlott a növények gondozásához szükséges eszközöket elhelyezte az ültetvényen és egy búvárszivattyút is működtetett, amivel az erdős terület melletti patakból öntözte a kannabisz növényeket.

A férfi gondozta a növényeket és arra is gondolt, hogy az ültetvényt ellenőrizze. Ezért felszerelt hat vadkamerát, melyek mozgásra aktiválódva állóképeket készítettek. A fiatalabb vádlottat megkérte arra, hogy amíg a növényeket gondozza, az ültetvény melletti területeket figyelje és értesítse, ha valaki közeledik. Ezért a beérett termésből marihuánát ígért neki. A fiatalabb férfi a kérésnek eleget téve 2022 augusztusától rendszeresen kijárt az ültetvényre és ott figyelő tevékenységet végzett.

Végül 2022. október 26-án foglalták le az ültetvény 207 kannabisz tövét és a gondozásukhoz használt eszközöket, a növények jelentős mennyiségű kábítószernek minősülnek.

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolja a két férfit, az idősebbet tettesként, a fiatalabbat bűnsegédként. A bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, azonban az idősebb vádlottal szemben, mivel különös visszaesőként követte el a bűncselekményt, a büntetési tételkeret öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.

kannabiszkert