Harkányba látogatott a turizmusért felelős helyettes államtitkár


Harkány - 2015. június 6.
szerző: SH/HH

ruszinkovez

Projektek támogatási lehetőségei, területfejlesztési terv, és térségi összefogású TDM szervezet is szóba került dr. Ruszinkó Ádám Harkányban tett látogatása során. A turizmusért felelős helyettes államtitkár a találkozón Tiffán Zsolt országgyűlési képviselővel, Baksai Tamás polgármesterrel és Hegyi Ákossal, a fürdő vezérigazgatójával valamint dr. Péter Ivánnal, a kórház főigazgatójával is egyeztetett a város sorsát érintő legfontosabb kérdésekben.

Végigbeszéltük azokat a fejlesztési és pályázati lehetőségeket, amelyek ebben az EU-s ciklusban a hazai egészségügturizmus rendelkezésére áll – értékelte a megbeszéléseket dr. Ruszinkó Ádám. A turizmusért felelős helyettes államtitkár megjegyezte: Harkány, az ország egyik legismertebb fürdővárosa és gyógyhelye több témában is érdekelt, számára a legfontosabb pályázati lehetőség a gyógyhelyi fejlesztés. Ez olyan fürdőn kívüli, önkormányzati területek infrastrukturális, esztétikai és kényelmi fejlesztésére, javítására ad lehetőséget, ami az ide látogató igen nagy számú vendégkör jobb minőségű kiszolgálását fogja elősegíteni – mondta, példaként felsorolva a parkosítást, járda és díszburkolat készítését, zenepavilon létesítését, a parkolóhelyek kialakítását, de akár szökőkút vagy a gyermekeknek játszótér építését is. Számos olyan fejlesztési lehetőségre kell készülni, mely egy szép, minőségi gyógyhely kialakítását fogja támogatni – összegezte dr. Ruszinkó Ádám.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy kutatás-fejlesztésre is lesz pályázat beadására lehetőség, amivel kapcsolatban Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével korábban tisztázták: amellett, hogy turisztikai vonalon a gyógyvizeink kutatására is szükség van, egészségipari vonalon a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásokat is szeretnének menedzselni.

ruszinkogyogy

A harkányi gyógyvíz egy nagyon karakteres, különleges, magas kén- és sótartalmánál fogva unikális gyógyvíz, amely mozgásszervi kezelések alkalmával például a porckopásra, bőrgyógyászatban a pikkelysömör – pszoriázis – kezelésére valamint nőgyógyászati vonalon a meddőség kezelésére különösen alkalmas – hangsúlyozta a turizmusért felelős helyettes államtitkár, tájékoztatva: ebben a három témában tervezi a fürdő közösen a gyógyfürdőkórházzal, hogy kutatás-fejlesztési pályázatot nyújt be.

Egyéb pályázatokkal kapcsolatban a helyettes államtitkár energetikai támogatásról és kedvezményes, visszatérítendő pénzügyi eszközök pályázati lehetőségeiről ejtett szót, melyekből megvalósíthatóak azok a piaci alapon is működő projektek, mint például szálláshelyek további felújítása, esetleg továbbiak létesítése, aquapark bővítés.

A harkányi és dél-baranyai térség turizmusában a gyógyfürdő annyira központi szerepet játszik, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni, hogy tovább tudjunk lépni – mondta dr. Ruszinkó Ádám rámutatva, miszerint nem példátlan az eset, hogy egy adott fürdőhely önkormányzati és saját vállalati önerő biztosításával szerényebb összegű állami támogatást kapjon. Az EU-s pályázatok ez utóbbi lehetőségét nem teszi lehetővé.

ruszinkolepke

Megbeszélésikkel kapcsolatban a helyettes államtitkár kitért a Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) pályázati lehetőségek egyeztetésére, előtérbe helyezve a megyei egyeztetések során Harkány által megjelölt projektek irányait.

Őszintén remélem, hogy a mostani Európai Uniós fejlesztési ciklus pályázatai hozzá fognak tudni járulni ahhoz, hogy a harkányi egészségturizmus és dél-Baranya turizmusa ezen keresztül bővülni tudjon. Ehhez a harkányi turisztikai szolgáltatók mellett a villányi, siklósi, máriagyűdi és a pécsi turizmus szereplőitől is jó együttműködést kértem. Úgy gondolom, ha ez a térség közösen tud fellépni és dolgozni a turizmus belföldi és nemzetközi piacán, akkor tud elérni sikereket – mondta a turizmusért felelős helyettes államtitkár. Meggyőződésem, hogy a horvát, német, lengyel és a cseh vendégkör szerepe meghatározó, amellett, hogy a belföldi vendégek jelentősége is vitathatatlan.

Megjegyezte: a TDM-szervezetek támogatására is lesz pályázat. Véleménye szerint az öt helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsmentek összefogása lenne a fontos, akár egy térségi TDM szervezet létrehozásával is.