2021. január 26, kedd

Siklóson is lehetett érezni a horvátországi földrengést


Nagyvilág - 2020. december 28.
szerző: SH

szeizmograf

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot hétfőn 6 óra 28 perckor. A mintegy 6 kilométeres mélységben keletkezett földmozgást Siklóson is érezni lehetett.

A rengés epicentruma a magyar határtól 100, Zágrábtól 50 kilométerre délre volt Petrinja közelében – jelezte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság, anyagi károkról Petrinja városából érkezett jelentés. Nagyobb utórengések – a legnagyobb 4,9-es – 8 óráig voltak érezhetőek.

A horvát fővárost és környékét legutóbb március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Zágrábban azóta is folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A mostani földrengést Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték, de mivel a rengés epicentruma a magyar országhatártól körülbelül száz kilométerre volt. A fő rengés után ezúttal is várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.