Így néz ki a francia éjszakai lakhelyelhagyási tilalom


Nagyvilág - 2020. október 19.
szerző: SH/MTI

parizsutc

Kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány.

A kilenc érintett nagyváros  – Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier – szombattól legalább négy, de a kormány szándékai szerint várhatóan hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

Indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra – mintegy 50 ezer forintra – büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este 9 óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell a rendőröknek igazoltatáskor megmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól.