Landolás félmilliárd kilométerre


Tech/Tud - 2014. november 14.
szerző: KT

AFP - Rosetta

2004-ben indult útjára a Rosetta, az Európai Hírügynökség (ESA) szondája. Feladata megközelíteni és egy külön egységgel leszállni egy üstökösre a földtől félmilliárd kilométerre. A küldetés szerdán történelmi pillanatához ért.

 

A Rosetta felépítése

Az üstökös

 

Szerdán az 67P/Csurjumov-Geraszimenko névre keresztelt üstököshöz ért a Rosetta. Leszállóegysége, a Philae landolt a felszínén, elküldte első képét is, miközben a Rosetta körülötte kering. A Németországból ellenőrzött manőver nem volt zökkenőmentes, hiszen az egység kommunikációs kapcsolata a fedélzeti számítógép újraindításakor akadozott.

 

Az egységet eddig mintegy hetvenszer indították újra az elmúlt három évben, miután 2011-ben ébresztették a hétéves álmából. A kritikus pillanatig nem adódott vele gond.

 

A Rosetta első képe

 

Az üstököst, ami a Föld keletkezésének is tanúja volt és 12 óra alatt fordul meg a tengelye körül, a Rosetta 11 műszerrel vizsgálja 2015 év végéig. Elsősorban az összetételére kíváncsiak a közel 55 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguldó, gumikacsa formájú aszteroidának.