Már biztos, hogy 2030-ig szolgálatban marad az ISS


Tech/Tud - 2022. január 4.
szerző: SH

iss-urallomas

A NASA bejelentése szerint az Egyesült Államok az évtized végéig meghosszabbítja tevékenységét a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az 1998-ban összeszerelt laboratórium aktív korszakát ezzel kettő-hat évvel tolták ki.

A 2030-ig kiterjesztett program bejelentésében közrejátszik, hogy Kína szoros együttműködésbe kezdett az oroszokkal, akikkel rendszeressé vált az űrállomás kapcsán a konfliktus: nyáron az orosz hajtómű indult be, ami elmozdította az ISS-t, később pedig egy felrobbanó orosz műhold veszélyeztette az űrbéli laboratóriumot. Közben az oroszok szabotázzsal vádolták meg az USA-t, amiért 2018-ban az orosz modulban egy lyukon keresztül szökni kezdett a levegő.

Az ISS-től mindig is távol tartott Kína emellett építi a saját űrállomását, a Mennyei Palotát, mely tovább gyengítheti a NASA űrbéli fölényét. Az ISS utódja a kisebb, ám hosszú távú tartózkodásra felépített Lunar Gateway lesz, melyet főként az Egyesült Államok finanszíroznak és építése, az első modul felbocsátásával 2024-ben kezdődik.