Másodpercenként több száz hullócsillagra számítanak a csillagászok


Tech/Tud - 2022. május 30.
szerző: SH

csillagok

Különleges hullócsillag-raj tűnik fel az égen május 31-én, ha teljesülnek azok a feltételek, amiket a csillagászok elvárnak.

Az előrejelzés szerint egy darabjaira hullott, széteső üstökösből kilökődött porfelhő éri utol a Földet május 31-én, így látványos és igen sűrű hullócsillag-kitörésben lehet majd gyönyörködni.

A kitörés csúcsa magyar idő szerint május 31-én 06:55-kor, 7:04-kor vagy 7:17-kor következik be. Ez azt jelenti, hogy a kelő Nap fénye miatt Magyarországról a csúcsot nem lehet majd látni, de a kezdetét meg lehet figyelni. Hajnali 3 óra körül nyugat felé érdemes kémlelni az eget.

Ahhoz, hogy a meteorkitörés megvalósulhasson, három kitételnek kell egyszerre teljesülnie. Egyrészt, hogy legyen elég por, ami leszakadt az üstökösről. A csillagászok megfigyelése szerint ebből nincs hiány. Másrészt a szétesés során a porból elegendő mennyiségnek kell a megfelelő szögben szétrepülnie. Emellett a pornak megfelelő sebességgel kell leválnia az üstökösről.

Mint írják, az adatok és a számítások alapján reális esély van rá, hogy mindhárom feltétel teljesül, és óránként 100-10 ezer hullócsillag is látható lesz. De az is előfordulhat, hogy a látványos meteorhullás elmarad, mert nem teljesül valamelyik kritérium.