Megállapodást kötött a két huszárbandérium


Életmód - 2020. január 23.
szerző: SH

huszarok2011

Az Igalon létrejött szakmai és baráti kötelék után testvérkapcsolati megállapodást írt alá csütörtökön a siklósi huszár bandérium és a horvátországi belovári huszárcsapat.

A közös programok és szakmai együttműködés mellett európai projekteket is lehetővé tevő egyezményre Csizik Mihály a siklósi bandérium vezetője valamint Dario Hrebak, a belovári huszárok parancsnoka és Jozo Trogrlić, a horvát egyesület elnöke a vár lovagtermében adta kezét.

A belovári huszárok parancsnoka a település mindenkori polgármestere – magyarázta Csizik Mihály. A huszárbandérium vezetője hozzátette, a szomszédos egyesülettel nyáron már közös programokon is részt fognak venni: míg június közepén a Tenkes hadjárat veszi kezdetét, melyre a horvát huszárok is hivatalosak, addig Belováron a Mária Terézia korát idéző egyesület a hónap végén tart hagyományőrző napokat.

A hagyományokon túl e kapcsolatnak szakmai alapja is van, hiszen siklóson gidrán lovakat tenyésztenek, ők pedig e fajtát lovagolják – mutatott rá Jozo Trogrlić, a tíz éve fennálló belovári egyesület elnöke.

A Siklósnál négyszer nagyobb Belováron a közelmúltban melegvizes forrást találtak, mely kapcsán a település számba vette egy fürdő felépítését, mely kapcsán város polgármestere a Thermal Spa-ban is tett egy szakmai célú látogatást. A küldöttséget vendégül látták, mely során Riegl Gábor polgármester is üdvözölve a deklarációt, valamint városvezetési kérdésekben és együttműködési lehetőségekről is egyeztetett horvát kollégájával.