Megint elvesznek egy órát az alvásból – hétvégén állítunk


Itthon - 2022. március 24.
szerző: SH

ora2

Az idén március 27-én, vasárnap hajnalban állítjuk előre, 2-ről 3-ra az órákat. Magyarországon az Európai Unió gyakorlatához igazodva március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

Az óraátállítást először Amerika lépte meg 1916-ban, célja pedig az energiatakarékosságra vezet vissza, melynek még a második világháború utáni olajválságban is kimutatható hatása volt. A gyakorlatot több ország is átvette, ám ahogy Magyarországon 1958 és 1979 között, úgy más helyeken is voltak évek, amikor nem éltek vele. Végül 1997-ben az Európai Unió egységesítette.

Az elmúlt évtizedekben napi szokásaink és elektromos fogyasztóink egyre értelmetlenebbé teszik a procedúrát. Elmosódik a nappali és esti időszak közti határ, és gyakorlatilag már nincs fogyasztásbeli különbség az aktív napszakok között.

Az óraátállítás eltörlésének évek óta tartó huzavonájában a magyar kormány a nyári időszámítást preferálja, de az unióban egyelőre nincs döntés arról, hogy miként szüntetnék meg a két periódust.