Pro és kontra: ma érveltek az óraátállításról


Itthon - 2016. december 8.
szerző: SH/MTI

oramutatok

A Jobbik megszüntetné az óraátállítást és a nyári időszámításra térne át. A javaslat előterjesztője azzal érvelt, hogy az óraátállítás magyarországi bevezetése, 1980 óta senki nem vizsgálta meg parlamenti szinten, hogy van-e értelme évente kétszer megterhelni a magyarokat ezzel a procedúrával.

Kepli Lajos Felidézte: eredetileg energiamegtakakarítás indokolta az óraátállítás bevezetését, azonban az energiafelhasználás azóta rengeteget változott, így az energetikai megtakarítás Magyarország egészére vetítve maximum egy napi villamosenergia-felhasználást jelent. Hangsúlyozta: kutatások szerint az óraátállítások után megnövekszik közlekedési balesetek száma, és a szív- és érrendszeri panaszok is súlyosbodhatnak.

Utalt arra is, hogy egy felmérés szerint a magyarok 80 százaléka eltörölné az óraátállítást és kétharmaduk a nyári időszámítás bevezetését tartaná jónak.

 

Államtitkár: az óraátállítás mellett és ellen is vannak érvek

Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár elmondta: EU-s irányelv írja elő a közös óraállítást az EU belső piacának megfelelő működése érdekében. Elmondta: az óraátállítással Magyarország egy közepes magyar város éves villamosenergia-fogyasztását spórolja meg, ami megfelel 30-40 ezer háztartás éves szükségletének. Hozzátette: az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, különösen Ausztria és Szlovákia tekintetében, de gondot okozna a belföldi menetrendben is. Ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. Az sem vitatható, hogy az óraátállítás a lakosság mentális, egészségi állapotára hatással van – tette hozzá.

Az államtitkár közölte: kormányzati álláspontként még nem tud sem igent, sem nemet mondani a javaslatra. Hangsúlyozta: az óraátállítás mellett és ellen is a szólnak érvek, nagyon óvatosan, körültekintően kell eljárni az ügyben.

 

Fidesz: érdemes megvizsgálni az óraátállítás kérdését

Bodó Sándor, a Fidesz vezérszónoka szerint az ügy megosztja a lakosságot, van akiknek nem okoz gondot, mások hosszú ideig szenvednek az óraátállítás miatt. Az óraátállítás hátrányai között említette, hogy a téli hónapokban a dolgozók akár teljes világos időszakot a munkahelyükön tölthetik, hogy nőhet a közúti balesetek száma, valamint a menetrendekben is fennakadást okoz.

Ugyanakkor – folytatta az előnyökkel – tavasztól őszig hosszabbak a nappalok, több szabadidős programra van lehetőség és jelentős az így elérhető villamosenergia-megtakarítás is. Fontosnak tartotta, hogy az EU-ban egységesen járjanak el ebben a kérdésben.

 

MSZP: közös EU-s álláspontra van szükség

Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka társadalmi párbeszédet és összehangolt uniós álláspontot szorgalmazott az óraátállítás ügyében. Szerinte okozhat problémákat, ha kiragadják Magyarországot ebből a közösségből.

 

A Jobbiknak az esti órák fájnak

Szávay István, a Jobbik a vezérszónoka azzal érvelt, a javaslat szerint plusz egy reggeli világos óra délutánra kerülne át, ami össztársadalmi haszonnal járna és a lakosság többségének megelégedésére szolgálna. Azt is felvetette, hogy Magyarországnak GMT 2-es időzónába való átkerülése is indokolt lenne, mert ezzel még inkább a reggeli reggeli órákról délutánra, estére kerülnek át a világos órák, ami a többség életritmusához jobban igazodna.

 

Valójában egyértelmű

A tagállamok alkalmazzák a nyári időszámítást, ezért a belső piac működéséhez fontos, hogy a nyári időszámítás kezdetének és befejezésének napja és órája a Közösség egész területére vonatkozóan egységesen rögzítésre kerüljön. A tagállamok által legmegfelelőbbnek ítélt nyári időszámítási időszak március végétől október végéig tart, ezért indokolt ennek az időszaknak a fenntartása – szól az EU-s 2000/84/EK irányelv, mely kötelező érvényűvé teszi a nyári időszámítás alkalmazását.