Nem használhatják a 13 év alatti szexuális bűnözők a magyar Facebookot


Tech/Tud - 2020. december 29.
szerző: BSz

szamitogep

Orosz mintára, offshore céges háttérrel és leginkább indián pornó- vagy viccoldalhoz illő névvel dobták össze azt a Facebookot utánzó közösségi oldalt, melyet a kormányközeli lapok jelentettek be.

A Hundub nehezen komolyan vehető és teljesen fiktív dolgokat felsoroló felhasználási feltételei jóformán arra utalnak, hogy a tulajdonosi Kft. mögött álló, közép-amerikai Belize offshore paradicsomban székelő Murmurati egy online fordítóval tette azokat közzé. Így fordulhat elő egyebek mellett olyan megmosolyogtató feltétel is, mint hogy az oldalt nem használhatja 13 éves kor alatt szexuális bűncselekményért elítélt felhasználó.

A december eleje óta élő, ám propagandát csak most kapott oldallal kapcsolatban kormányközeli lapok állítják, ott nincs cenzúra, és hiányzik minden, amit utálni kell a többi közösségi portálon. A törekvés ugyan kicsit félrecsúszott, mivel mértétkelen liberalizmust hirdetve épp csak a felhasználási feltételekben van kizárva minden politikus és kormányzati érdekkör mellett számos egyéb szervezet, cég vagy személy is, de a lelkesedés töretlen: Orbán Viktorból és Gyurcsány Ferencből már több tucat regisztrált, akiket véletlenszerűen törölgetnek.

Ilyen törekvéssel Oroszországban lehet találkozni: a széthullott unió legnagyobb darabjában tiltott dolog a rothadó nyugatról érkező Facebook és a YouTube, ezért létrehozták a saját változataikat hasonló funkcióval és kinézettel. Annyi, hogy az működik is.