Ha felzendül a jól ismert hang, be kell csukni az ablakokat – irtják a szúnyogokat


Régió - 2022. július 11.
szerző: SH

szunyogirtas-siklos

A héten Siklóson is folytatódik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által koordinált országos szúnyoggyérítési program.

Csütörtökön, július 14-én naplemente után kezdi járni az a terepjáró a siklósi utcákat, melyről a vérszívók számára gyilkos füst száll fel; ez emberre és melegvérű állatra ártalmatlan, de az ablakokat célszerű a gyorsan múló, kellemetlen, gázolajra emlékeztető szag miatt becsukni.

Nem csak a Siklóson tervezett 416 hektárnyi permetezés az egyetlen terv, a térség több településén is elvégzik a műveletet: kedden Villány és Drávaszabolcs térségében, szerdán többek közt Nagyharsányban, Beremenden és Harkányban illetve a környező településeken irtják a vérszívókat, megyeszerte összesen 6131 hektáron.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakosság a ház körüli tenyészhelyek felszámolásával is sokat tehet a szúnyogok számának csökkentése érdekében; a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ugyanis ezerszámra fejlődhetnek lárvák.