2021. március 4, csütörtök

Öt halott és húsz sérült a szomszédban történt földrengés mérlege


Nagyvilág - 2020. december 29.
szerző: SH/MTI

Ráhulló törmelék alól, kocsija roncsaiból szabadítanak ki egy férfit Petrinja városában.
Ráhulló törmelék alól, kocsija roncsaiból szabadítanak ki egy férfit Petrinja városában.

A tavaszinál harmincszor erősebb, 6,5-ös magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot kedden, a természeti katasztrófának több halálos áldozata van, köztük egy gyermek is. Húsz sérültet vittek kórházba, amelynek egyik szárnyából szintén evakuálni kell a betegeket.

A földrengés epicentruma Zágrábtól negyven kilométerre, Petrinja közelében volt. A településen több épület is összedőlt vagy súlyosan megrongálódott. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett, Szlovéniában leállítottak egy atomerőművet.

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy 12 éves lányt hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Helyi lapok szerint további öt halottja van természeti katasztrófának; egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten Majsko Polje településen haltak meg a rájuk omló ház romjai alatt.

A honvédség konténereket és sátrakat állított fel a rászorulók részére, akik kétszázan maradtak fedél nélkül. A kormány feloldotta az eredetileg január 8-ig hirdetett lakhelyelhagyási tilalmat.

Horvátország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.