Siklós Városáért díjat kapott Keresztes Andor


Életmód - 2022. március 31.
szerző: SH

keresztes-andor-siklos-dij

A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával csütörtök délelőtt kiosztották a városi kitüntetéseket, elismeréseket. Keresztes Andornak Siklós Város Képviselő-testülete Batthyány Kázmér Emlékérmet adományozott.

Úgy érzem, most két család ünnepel – mondta Keresztes Andor hozzátéve: egy az égi, és talán szüleim is itt vannak lélekben velünk. A földi családom; püspököm, munkatársaim egy része is velem ünnepel ma, így ennek az örömnek mindnyájan részesei vagyunk.

Andor atya igazi székely családból származik Hadikfalváról. Már nagyapja is kántortanító volt. Büszkén vallja és képviseli székelységét.

A szombathelyi premontreieknél érettségizett, teológiai tanulmányait Óbudán kezdte meg. Mayer püspök úrnál jelentkezett, hogy hazajönne, tanulmányait a Pécsi Hittudományi Főiskolán fejezte be.

2004. július 19. szentelte föl Mayer Mihály, újmiséjén szülőfalujában, Kisdorogon is ő volt a szónoka.

Első állomása Szekszárd lett. Káplán volt a plébánián, mellette hat éven át prézes a Kolping iskolában. Innen Tolna városa következett. A plébános ellátta Bogyiszlót, Fácánkertet és Kakasdot. Ezt a nyolc évet követte Beremend és filiaként nyolc falu.

Később Beremendre került, ahol folyamatosan alkotott, megtöltötte a templomokat szerető hívekkel. Jó volt látni, hogy egy pap a középpontba kerül, mindenkihez van egy kedves szava, nyitott, segítőkész, őszinte ember.

Amikor 2017-ben bejelentette, hogy Máriagyűdre kerül, könnyezett a templomban mindenki, siratta az atyát. Ő akkor is higgadtan beszélt, és azt kérte, hogy szeressék az utódját annyira, mint ahogy őt szerették. Megköszönte az elmúlt hat évet, amely során folyamatosan csak jót kapott, és remélte, hogy viszont is sikerült valamit adni.

Püspök úr a háttérből biztos látta azt a teljesítményt, ami arra sarkallta, hogy kinevezze a kegyhely élére plébánosnak. Máriagyűdön hamar megszerették, megtöltik a hívek a templomot, és öröm, hogy új híveket is sikerül megszólítania.

Azt szeretném, hogy minden ideérkező zarándok, paptestvér otthon érezze magát: béke legyen az érkezőnek, áldás a távozónak – mondta egy korábbi interjúban.