2021. szeptember 20. hétfő

Szeptember közepén tartják a máriakéméndi búcsút


Baranya - 2021. szeptember 10.
szerző: SH

mariakemendibucsu

Az idei esztendőben a németek búcsúja az Eucharisztikus Kongresszus miatt módosított időpontban, a szokottnál később, szeptember 19-én, vasárnap lesz megtartva Máriakéménden. Ez egyúttal az utolsó búcsúalkalom az idei évben.

A máriakéméndi búcsújáró kegyhely kialakulása az 1740-es években kezdődött, amikor 5 kislánynak megjelent Szűz Mária, a régi, akkor még romos középkori templom mellett. A jelenést követően ezrek sereglettek ide és a zarándokok adományaiból megkezdődhetett a ma is álló barokk kegytemplom felépítése, az eredeti 15. századi gótikus szentély meghagyásával. A templom 1753-ra fel is épült, a teljes belső berendezés az 1760-as években vált véglegessé. 1773. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napjára XIV. Kelemen pápa kegyhellyé nyilvánította és teljes búcsú joggal ruházta fel a templomot. Akkortól egészen a 20. század közepéig évente hét búcsút tartottak.

Mária ünnepeken ma is megtelik hívekkel a templom. Bár a Dél-Dunántúlon jelentős a német ajkúak száma, német nyelvű mise csak kevés helyen van. Épp ezért minden évben Baranya megye falvain túl sokan jönnek Tolna megyéből is – különösen Bonyhád, Szekszárd és Paks térségéből.

Az eseményre 11 óra 45 perckor Szederkényből gyalogos zarándoklat indul, melyhez Máriakéménden 14 órakor lehet csatlakozni. Az ünnepi szabadtéri német nyelvű szentmise fél háromkor kezdődik, majd kulturális műsorokkal folytatódik a búcsú programja. A búcsú ideje alatt a templom udvarán árusok kínálják termékeiket.