Szeptember végén Európa legjobbjaitól lesz hangos a borvidék


Életmód - 2022. szeptember 14.
szerző: SH

borospohartkep

Idén 29 éve, hogy összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb bordal énekesei, hogy a nemes nedűt dicsérő dallamoktól legyen hangos Pécs és a Villányi borvidék. A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is színesítik programunkat.

A XXVI. Európai Bordalfesztivál keretében a házigazda Bartók Béla Férfikar mellett fellép a budapesti Vásárhelyi Zoltán Férfikar, a Sängerrunde Kritzendorf Ausztriából, az Albino Bonavita Férfikar Olaszországból, a Pécsi Szimfonietta, a Zengő Együttes, a Misina Néptáncegyüttes, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar. A fesztivál sztárvendégei Horváth István Simándy-díjas tenor a Magyar Állami Operaház szólistája, Kriszta Kinga szoprán a Magyar Állami Operaház szólistája, és Bognár Szabolcs bariton.

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 23-án a Villányi Borvidék fogadja a fellépőket. A Diófás téren 18 órakor Népek Bordalai koncerten mutatkoznak be a fesztivál együttesei, akik a koncertet követően pincekoncerteket tartanak 19 órától a Villány-Siklósi Borút településein.

A rendezvénysorozat siklósi állomásán szombaton 10 órától az olaszországi Albino Bonavita Choir előadása zendül fel, melynek a vár történelmi falai adnak otthont.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amelynek helyszíne a Kodály Központ lesz. A koncert első felében a fesztivál fellépői szórakoztatják bordalokkal a közönséget, majd a koncert második felében Balatoni Sándor: Carmina Vinorum boratórium ősbemutatóját hallgathatja meg a nagyérdemű közönség a Bartók Béla Férfikar és a Pécsi Szimfonietta, valamint Bognár Szabolcs közreműködésével. A gálakoncertet megelőzően a XI. Villányi Prémium Bormustra színesíti a nagyszabású rendezvény programját. A Kodály Központ aulájában idén 10 villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren a Bor és Dal Ünnepén, Szüreti felvonulással borkóstolással és a Népek bordalai és táncai rendezvénnyel zárják a programsorozatot.