5839. szeptember 19, csütörtök

Tízezrek tüntettek Fehéroroszországban a választási csalások miatt


Nagyvilág - 2020. augusztus 10.
szerző: SH

minszkplgh

Minszkben és legalább húsz másik városban is zavargások törtek ki a fehéroroszországi választások miatt. A zavargások oka az, hogy a vártnál többet csaltak.

Hétfőre virradó éjjel ezrek csaptak össze az állami rendőrséggel illetve az Omon, egy posztszovjet rendvédelmi karral Fehéroroszország fővárosának utcáin.

Az internetet is elárasztó képek szerint rendőrautók tüntetőket gázoltak el, gumilövedékekkel és könnygázzal támadtak a kormány távozását és a választások megismétlését követelőkre, akik válaszul tömegesen támadták meg a rendőri egységeket.

Az Aljakszandr Lukasenka elnök által 26 éve uralt demokratikus jogállam hivatalos választási eredménye szerint az ellenzék csak a voksok 9,9 százalékát tudhatta magáénak, ami radikálisan eltér a kétezer jelentkezőből jóváhagyott nyolc (8) független megfigyelő összesítésével.

A helyzetet az sem teszi világosabbá, hogy néhány körzetben jóval 100 százalék felett volt a részvételi arány, míg máshol tömött zsákkal, létrával ablakon kimászó számlálóbiztost értek tetten. Nagy meglepetést mégsem hozott az eredmény, hiszen Lukasenka 2016-ban betiltotta a közvélemény-kutatásokat. A felháborodást inkább a csalás mértéke okozza.