Milliókat szereztek az unokázós csalók – vádemelés lett a vége


Baranya - 2022. május 4.
szerző: SH

dollarbilincs

Unokázós csalók ellen emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség. A négy férfi és egy nő 2020 nyarán Pécsen két idős asszonyt vertek át.

Az időseket vezetékes telefonjukon hívták fel egy Egyesült Királyságban regisztrált telefonszámokról azt állítva, hogy a fia, illetve unokája autóbalesetet szenvedett, így sürgősen pénzre lenne szüksége. A hívók magukat a sértettek hozzátartozóinak is kiadták, és úgy kérték az idős asszonyokat, hogy szedjenek össze annyi pénzt, illetve ékszert, amennyit csak tudnak és azt adják át az érte küldött személynek. A sértettek féltették hozzátartozóikat, és segíteni akartak nekik, ezért eleget tettek a kérésnek.

Az elkövetők az Egyesült Királyságból telefonon tartották a kapcsolatot azzal a vádlottal, aki vállalta, hogy jutalékért a sértettektől kicsalt pénzt átveszi, illetve ennek érdekében másokat is beszervez. A Székesfehérvár mellett élő férfi a telefonon adott útmutatásnak megfelelően a futárként beszervezett férfiakkal Pécsre utazott. A futárok keresték fel a sértetteket, akiktől átvették a pénzzel teli borítékot és ékszereket.

A kapcsolattartó hozzátartozói másnap pénzküldő szolgáltatással az Egyesült Királyságba továbbították a megszerzett pénzt; közel másfél millió forintnak megfelelő dollárt, eurót és forintot, a másiktól több, mint hárommillió forint értékben készpénzt és ékszereket csaltak ki.

A nyomozás során viszont nem lehetett megállapítani, hogy kik hívták fel a sértetteket. A bűncselekményben futárként részt vevő férfiakat a Pécsi Járási Ügyészség idős személyek sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, ami egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A kicsalt pénz továbbításában részt vevő személyek akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.