Viszlát, nyomtatott telefonkönyv!


Itthon - 2023. január 11.
szerző: SH

siklos-telefonkonyv

A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv.

A Magyar Telekom tavaly kinyomtatott példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.

A Magyar Telekom közlése szerint a telefonkönyv megszűnésének hátterében a csökkenő fogyasztói igények állnak, illetve a digitalizáció térnyerése. 2017-ben még közel 60.000 telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17.000-nél is kevesebbet, miközben felére esett vissza a fogyasztók által átvett telefonkönyvek száma. Ennél is meredekebben zuhant a CD-n kiadott telefonkönyvek száma, 31 ezerről mindössze 2500-ra, ami 92 százalékos csökkenés.

A változás az iparágon belül már korábban érzékelhető volt, ugyanis az elmúlt évtizedekben, a digitalizáció térhódításával a nyomtatott és CD-n tárolt telefonkönyvet kiegészítették az online elérhető adatbázisok. Ezek mellett a jövőben az egyetemes tudakozó (11800-as számon) továbbra is a lakosság rendelkezésére áll, a Magyar Telekom hálózatából pedig a tudakozó a 11818-as számon érhető el.