2021. július 25. vasárnap

Az elmúlt évek legunalmasabb Kékszalagja volt az idei


Itthon - 2020. augusztus 2.
szerző: SH

Fotó: Varga György, MTI
Fotó: Varga György, MTI

A Vándor Róbert kormányozta RSM2 haladt át elsőként az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán péntek hajnalban egy rendkívül szélcsendes versenyen.

Az RSM2 katamarán pénteken hajnali három óra körül ért célba az utóbbi tíz év leglassabb, legunalmasabb tókerülő versenyén.

Az idei Kékszalagra 535 hajó nevezett, akik 27 hajóosztályban versengenek egymással. Közülük még így is csak 338 teljesítette a távot.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet 1934-ben rendeztek meg először. A csütörtök reggeltől szombat reggelig tartó vitorlásversenyen az indulóknak 48 óra alatt kellett körbehajózniuk a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred között kitűzött, több mint 150 kilométeres pályát.

A rendkívül gyenge szeles versenyen, az utóbbi tíz év leglassabb Kékszalagján az RSM2 katamarán péntek hajnalban 2 óra 52 perc 57 másodperckor ért célba. Vándor Róberték csapata 17 óra 52 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

A limitidőn belüli utolsó befutó a Simon Zoltán kormányozta Libra lett, a hajó szombat reggel 8 óra 56 perc 20 másodperckor érkezett a célba. Az utolsó befutót a tavaly megkezdett hagyományt folytatva a győztes RSM2 legénysége fogadta a célban.

A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, magyar fejlesztésű katamarán tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot, az ő PreVital-ja most hetedik lett.