Bővült a Települési Értéktár, új örökségek kerültek soraiba


Életmód - 2023. november 13.
szerző: SH

siklos-cimer-dijak-disz

Új elemekkel bővült a Települési Értéktár – tájékoztatta lapunkat Riegl Gábor. Siklós polgármestere a Helyi Értéktár Bizottság döntésére mutatva ismertette, az örökségek sorában ezentúl Várhegyi Lajos kovácsmester és Gusztáv Titusz kőfaragó mester alkotó munkássága, valamint a szőlősgazdáink Szent Orbán-napi ünnepe is szerepel.

A Haraszti Attila elnök és Mojzes Tamás alpolgármester valamint Csuga Zoltánné képviselő tagok által alkotott bizottság döntése szorosan illeszkedik illeszkedik ahhoz a helyi, közösségformáló törekvéshez, mellyel Siklós kulturális örökségeit veszi sorba – jelezte Riegl Gábor.

A város polgármestere emlékeztetett: a bizottság feladata a város szellemi, kulturális, tárgyi értékeinek feltárása, megőrzése és bemutatása. Az értékeket óvó szervezet azon munkálkodik, hogy bemutassa településünknek azon arcát, amire méltán büszkék lehetnek a város lakói. Hiszen ne feledjük, hogy Siklós több értéket ad már a Baranya Vármegyei Értéktárba is.

A Helyi Értéktár Bizottság 2014-ben alakult, és korábban helyi nevezetességek közé emelték már fel a vár mellett a dzsámit, a katolikus, református valamint a szerb-ortodox templomot. 2020-tól a helyi értékek sorában tartják számon a Tenkes kapitánya kultusza mellett a siklósi Vince nap szokását is, 2021 őszén pedig a Máriagyűdi Bazilika, a Dolce Hegedűegyüttes, a Siklósi Tenkes Vegyeskar, a Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar és a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör lett beemelve a felsorolásba. A kiemelt értéktár 2022 óta jegyzi a Siklósi Szalon, a Szentgyörgyváry fényképészet, Kövesdi László cipészmester, Szántó Ákos szíjgyártó, a levendulás ház és a siklósi temetőkápolna örökségét is.