Helyi értékké választanák a Siklósi Szalont


Életmód - 2022. június 15.
szerző: SH

siklosi-szalon-2020

A helyi értékek sorába emelhetik a Siklósi Szalont. Erről a képzőművészek harmincegyedik kiállításának megnyitóján beszélt Mojzes Tamás.

Mint a Siklós Város Díjat idén Szabó Gábor szobrászművésznek átadó alpolgármester elmondta, Riegl Gábor polgármester kezdeményezésére a Siklósi Szalont a helyi, majd a megyei értéktárba kívánják emelni.

Az alulról felfelé építkező rendszerben a települési értéktár elemire épül a megyei jelentőségűként is elismert értékek felsorolása, majd az arra érdemesek számára következik a nemzeti értékké, hungarikummá nyilvánítás.

A Helyi Értéktár Bizottság 2014-ben alakult, és korábban helyi nevezetességek közé emelték már fel a vár mellett a dzsámit, a katolikus, református valamint a szerb-ortodox templomot. A helyi örökségek sorába legutóbb a Tenkes kapitánya kultusza mellett a siklósi Vince nap szokását is beválasztották, 2021 őszén pedig a Máriagyűdi Bazilika, a Dolce Hegedűegyüttes, a Siklósi Tenkes Vegyeskar, a Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar és a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör lett beemelve.