Innen érdemes hullócsillagot nézni


Életmód - 2015. augusztus 12.
szerző: SH

hullocsillag

Szerda és csütörtök éjjel éri el a Föld légterét a Perseidák meteorraj legjava. A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett hullócsillagokat idén különösen érdemes figyelni, csillagászok úgy gondolják, hogy több százat – percenként akár 2-3 darabot is láthatunk. 

A Föld légkörében elégő törmelékek számítások szerint a Swift-Tuttle üstökös anyagából származnak, ami legutóbb 1992-ben járt földközelben, legközelebb pedig 2125-ben tér vissza. A törmelékfelhő egy Nap körüli pályán kering, így évről évre július és augusztus környékén – 2015-ben augusztus 12-13. között – látható.

Az idei év különösen kedvező a csillagvadászathoz, hiszen nincs fent a Hold, aminek fénye nehezítené a megfigyelést. Siklós közelében a legalkalmasabb hely egy kis csillaglesre a vár kertje, hiszen a magas falak megóvják az alsóbb, poros légrétegeket a visszaverődő fénytől. Kreiter-Moder Brigitta elmondta: a vár falának megvilágítását nem sokkal 22 óra után kapcsolják le, ekkor a külső udvar is teljes sötétségbe borul.

Ha ennél is profibb megfigyelőhelyre vágyunk, fel kell mennünk a Tenkes Csárda mögötti régi kőbányába, ahol teljes sötétség vár bennünket.

A Perseidák mellett a másik nagy, évente visszatérő meteorraj a Geminidák, ami decemberben közelíti meg bolygónkat.