Kényszerkezelésre küldik a vízvezeték-szerelőt nyakon szúró férfit


Baranya - 2022. december 20.
szerző: SH

gyogyszerek

A Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki késsel támadt a házukban dolgozó vízvezeték-szerelőre.

A vádirat szerint 2022 februárjában a vádlott baranyai lakóhelyén felújítási munkálatok folytak. Február 3-án reggel egy vízvezeték-szerelő dolgozott a lakás fürdőszobájában, a folyóvíz ezért el volt zárva. A vádlott emiatt nem tudott vizet inni, ráadásul eléggé kikészítette a munkavégzéssel járó zaj is.

Egyszer csak minden előzmény nélkül felkapott egy 9 centis kést, berontott a fürdőszobába és ütni kezdte és nyakon szúrta a szerelőt. A férfi családtagjai is észrevették az incidenst, lefogták és értesítették a mentőket.

A szerelő sérülései nyolc napon belül gyógyultak, de az ügyészség szerint az elkövetés eszközére és a sérült testtájék anatómiai jellemzőire figyelemmel fennállt súlyosabb, akár életveszélyes sérülés kialakulásának reális esélye is, így a cselekmény életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérletének megállapítására is alkalmas.

Mint kiderült, a késeléskor a férfi olyan kóros elmeállapotban szenvedett, ami képtelenné tette cselekménye társadalomra veszélyes következményeinek felismerésére és e felismerésnek megfelelő cselekvésre. A Baranya Megyei Főügyészség ezért vádiratában azt indítványozta, hogy a Pécsi Törvényszék a vádlottat kóros elmeállapot, mint büntethetőséget kizáró ok miatt mentse fel és kényszergyógykezelését rendelje el.