Kizárták a magyarországi egyetemeket a diákcsereprogramból


Nagyvilág - 2023. január 12.
szerző: SH

egyetem

Még december 15-én korrupcióellenes intézkedésként hozott döntést az Európai Bizottság, miszerint az EU nem köthet új pénzügyi megállapodást olyan szervezettel, amit közalapítvány vezet.

Brüsszel döntésének áldozatául estek a magyarországi egyetemek is, hiszen olyan politikusok vezette alapítványok irányítása alá lettek szervezve, melyek pénzköltései a módosított alapítványi törvény miatt az EU szerint nem átláthatóak.

Miután felhívást intéztek az állapot megszüntetésére, csupán annyit értek el, hogy bizonyos vezetési kérdésekben egyes személyek nem szavazhatnak. Az átlátható működést biztosító feltételt Brüsszel nem látta teljesültnek, ezért kizárták a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványi üzemeltetés alatt álló egyetemeket is az Erasmus+ programból.

A tiltás 21 intézményt érint, és a Horizont Európa keretprogramra is vonatkozik, valamint a 2022. december 15. után elbírált pályázatokat érinti.

A Népszava összegezte: az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban több mint 22 ezer magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

A magyar kormány közölte, hogy kész pert indítani a döntés ellen és ha kell, kifizetik a vonatkozó cserediákprogramok költségeit.