Kortárs, helyi művésszel nyílik különleges kiállítás a siklósi várban


Életmód - 2022. szeptember 22.
szerző: SH

siklos-var-hajnal-sm

Hosszútávú együttműködés rajzolódik ki a Zsolnay manufaktúra és Siklós városa között, mely nyomán októberben egyedülálló kiállítás érkezik a várba.

Jövőre a manufaktúra 170 éves lesz, melynek apropóján sok újdonsággal terveznek a nyilvánosság elé lépni. Ennek egyik előzményeként már az idei évben is képet kaphatott a nagyközönség a Zsolnay újdonságairól, mint a Zsolnay Home Design, mely az építészet és a belsőépítészet terén mutat megismételhetetlen fejlesztéseket, valamint már elérhető a Zsolnay Memória Kártya, mely a gyár pirogránit, porcelán, eosin termékeit, valamint az egyedülálló Szent István terem monumentális Zsolnay alkotásait mutatja be.

Mint ismert, a Zsolnay a maga területén mindig is úttörő, újító munkát végzett, és neves művészekkel dolgozott. Fontos célja, hogy az arra érdemes, szakmájában kiemelkedő keramikusokkal meghatározót alkosson. Így került sor a közös együttműködésre Koczka Kornelia keramikus művésszel, akinek áttört alkotásai illeszkednek a manufaktúra tradicionális és modern darabjainak sorába és aki alkotásainak október elsejétől egy külön terem ad otthont a várban.

Emellett két teremben lesz lehetőség a meghívott vendégek és később a látogatók számára megcsodálni a Budavári Palota Szent István termének hű másait, mint a királyportrék, és szentek, valamint István király koronázását bemutató két Supraportot is. Ezen kívül megtekinthetők lesznek a Szent István terem ékének a 4,5 méter magas kandalló készítésének folyamatai, valamint a kandallót díszítő Szent István szobor is.

Az időszakos kiállítás a fentieken kívül bemutatja a Zsolnay már jól ismert tradicionális mintázattal ellátott kollekcióit, valamint az új, már a jövőbe tekintő modern fejlesztéseit, melyek a Zsolnay Home Design részét képezik.