Történelem a művészetben – kiállítást hoz a Zsolnay Siklósra


Életmód - 2022. szeptember 26.
szerző: SH

Gráin Edina, Kovács Anett, Koczka Kornélia, Riegl Gábor és Szentgyörgyváry Péter
Gráin Edina, Kovács Anett, Koczka Kornélia, Riegl Gábor és Szentgyörgyváry Péter

A vár mindhárom kiállítótermét betölti az a tárlat, mely október elsején nyílik. A Történelem a művészetben címet viselő kiállításon Koczka Kornélia kerámiaművész Zsolnay Porcelánmanufaktúra világához illeszkedő alkotásai kerülnek a középpontba.

A Zsolnay manufaktúra fontos célja, hogy az arra érdemes, szakmájában kiemelkedő keramikusokkal meghatározót alkosson. Így került sor a közös együttműködésre Koczka Kornelia keramikus művésszel, akinek alkotásai illeszkednek a manufaktúra tradicionális és modern darabjainak sorába.

Riegl Gábor az október elsején megnyíló, és a közönség számára harmadikától több mint két hónapon át látogatható kiállítás sajtótájékoztatóján kiemelte: Siklós vezetése elkötelezett a kultúra közvetítése, a hagyományok ápolása tekintetében, mely szellemiség a Siklós 45 programsorozatot is kísérte. A város és a manufaktúra közötti együttműködésre mutatva a polgármester megjegyezte, a Zsolnay manufaktúrával számos területen – így a város különböző pontjain is – el tud képzelni olyan további együttműködést, mely a város ötvenedik születésnapjára forrhat ki.

A Zsolnay 12 éve nem tartott kiállítást Magyarországon – mutatott rá Kovács Anett. A Zsolnay marketing kommunikációs vezetője emlékeztetett, a 2023-as évet jubileumi esztendőnek tekintik, ugyanis a manufaktúra 170. évét ünnepli. Ennek méltó indítása a siklós várban nyíló tárlat, ahol a Budavári Palota Szent István termének hű másait – mint a királyportrékat, szenteket, valamint István király koronázását ábrázoló két Supraportot – is bemutatják azon új termékeik mellett, melyet még senki sem láthatott.

A Zsolnay Siklósra hozza ugyanis a már jól ismert tradicionális mintázattal ellátott kollekciói mellett a Zsolnay Home Design új, már a jövőbe tekintő modern fejlesztéseit, melyek a minimalistától a szecesszió ihlette formavilágig számos, hamarosan a piacról is elérhető modern terméket sorakoztat fel.

Gráin Edina gyártmányfejlesztési vezető az elmúlt hónapok során egyeztetésekből együttműködéssé alakult munkára mutatva kiemelte, az új termékvonalba kiválóan beilleszthető Koczka Kornélia keramikus művész munkássága, melyet a jövőben is fenn kívánnak tartani.

Miként a Zsolnay, úgy saját munkássága is a magyar hagyományokra és tradíciókra épül – mondta Koczka Kornélia a közös gyökerekre mutatva. A kerámiaművész elárulta, hogy egy olyan lámpakollekció és a hozzá tartozó kiegészítők kerülnek bemutatásra, mely formavilágát kiválóan sikerült ötvözni a Zsolnay formáival.

Szentgyörgyváry Péter várkapitány az október elsejei megnyitóhoz kötve elmondta, hogy a vár e napon zöldbe borulva hirdeti az eseményt a város lakóinak és az ide érkezőknek.

A manufaktúra elképzelései között szerepel, hogy a vár Zsolnay világát viselő kávézó még méltóbb formát ölthessen.

A manufaktúra elképzelései között szerepel, hogy a vár Zsolnay világát viselő kávézó még méltóbb formát ölthessen.