Kullancs ügy – köztévés szakértő miatt kontrázik a PTE


Itthon - 2020. március 4.
szerző: SH/MTI

kullancs

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának – mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke kedden az állami televízióban.

Hozzátette: a magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10-15 éve, amely a talaj menti fagyok hiányával magyarázható. Hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. Újdonság, hogy a Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban – állította, megjegyezve, hogy ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják.

A kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végig tart. A természettől nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire, ennek megfelelően a túrázásokhoz érdemes kullancseltávolító eszközt is bepakolni.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból – szögezte le az egyetem a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében.

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa jelezte, Kapiller összemosott több fontos információt.

A történtek nyomán tisztázták: valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de

a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki.

Az egyetem virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem is cseppfertőzéssel.