Borostyán zárta magába a 99 millió éves kullancsot


Tech/Tud - 2017. december 14.
szerző: SH

fotó:E. Peñalver
fotó:E. Peñalver

Alig 99 millió éves és a kréta korból származik az kullancs, amit egy nemzetközi kutatócsoport vizsgált egy Mianmarban előkerült borostyánba. Ha a Jurassic Park jut eszébe, nem véletlen.

Az apróságot egy tollba kapaszkodva érte a halál. Voltaképpen ez volt a kutatás alapja is, ami során megállapították, hogy a korabeli dinoszauruszok egy csoportjának a mai madarakéhoz hasonló volt a tollazatuk. Ricardo Pérez-de la Fuente, az Oxfordi Egyetem munkatársa pontosan nem tudta megmondani, mihez tartozik a toll, de leszögezte: a lelet kora szerint az nem egy ismert madár maradványa.

Mianmar környékén számos hasonló leletet találtak. A most elővett kullancsról megállapították, hogy az egy kihalt faj, a Deinocroton draculi képviselője. Egy másik állat közel fél centisre hízott, ami arra utal, hogy halála előtt sok vért szívott magába.

Itt megjegyzik, a Jurassic Park története alaptalan: a klónozáshoz szükséges DNS rekonstruálása nem lehetséges, ugyanis az ahhoz szükséges összetett molekulák nagyon rövid élettartamúak.

kullancsokkonzbor