Újabb részletek derültek ki a Máriagyűdön talált három mamutról!


Életmód - 2022. július 26.
szerző: SH

mamutcsont-mariagyud

Összesen három, 20-25 ezer évvel ezelőtt élt mamut csontjaira bukkantak Máriagyűdön azon az építkezésen, ahol hetek óta régészek dolgoznak és amiről a Siklósi Hírek számolt be.

A nemrég házuk mellett telket vásárló Szinyei Bence hívta fel a térségi múzeumot azzal, hogy máriagyűdi építkezésükön egy nagy fehér, valószínűleg mamutcsontokat talált. A nemrég vásárolt telken nem lakóház épül, jelenleg tereprendezés zajlik.

Az 50 négyzetméteren folyó feltárás során a legújabb megállapítások szerint állkapocs, borda és csigolya is előkerült két idősebb és egy fiatalabb gyapjas mamuttól. Erre a következtetésre a kis méretű fogakból jutottak, amik tanúsága szerint az állat legfeljebb tíz éves lehetett.

Mint arról beszámoltunk, egy ház építése során mamutcsontokra bukkantak Siklóson. A környéken egy későbbi megtelepedés nyomaira is rábukkantak a régészek. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek. Ezek korára csak következtetni lehet, annak pontosabb meghatározása a későbbiekben történik meg, a csontok nem a megtalálóé vagy a telektulajdonosé, azokat hamarosan a pécsi múzeumba szállítják.

Siklóson közel félszáz igen érdekes régészeti lelőhely rejt izgalmas nyomokat a múltból, ezekről itt írtunk.

Van azonban a környéken egy méltatlanul elfeledett ásatás is. Emlékszik a Nagyharsány mellett feltárt villára, ami köré fantasztikus álmokat is szőttek? Tudja mit találtak az út melletti területen? Tudja, milyen meglepő sorsra jutott? Hamarosan elmondjuk!