Mamutokat találtak Máriagyűdön – FOTÓK


Helyi hírek - 2022. július 15.
szerző: SH

fotó: JPM
fotó: JPM

Egy ház építése során bukkantak mamutcsontokra Siklóson. A máriagyűdi építkezésen egy idősebb és egy fiatalabb mamut állkapcsa mellett az agyaraik is előkerültek a földből.

A leletet a tulajdonos jelezte a Janus Pannonius Múzeumnak, aki közölte: a leletanyag régészeti szempontból értékes, a leletmentő ásatás jelenleg is tart.

A mamutcsontok mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa. A szakember szerint nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő mamutlelet, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből – például kavicsbánya – származnak.

A régióban nem ez az első hasonló lelet, korábban Kozármislenyben, Zókon és Pécsbánya területén találtak már mamutcsontokat.

A környéken egy későbbi megtelepedés nyomaira is rábukkantak a régészek. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek – közölte a múzeum. Ezek korára csak következtetni lehet, annak pontosabb meghatározása a későbbiekben történik meg.

Az előkerült mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, ahol megkezdődik a tudományos feldolgozásuk. A vizsgálatok eredményeiből lehet majd megállapítani, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, és hogy milyen korszakból származnak.

Ásatás - mamutcsontokat találtak Máriagyűdön

Ásatás - mamutcsontokat találtak Máriagyűdön