Eláruljuk, honnan tudhatja meg, mi mászott a kocsijára – lehet, hogy nagy a baj!


Tech/Tud - 2021. április 20.
szerző: SH

nyest

Ki ne talált volna már az éjszaka szabadban parkoló autóján sáros lábnyomokat, amik a motorháztetőn és a szélvédőn át a tetejére vezetnek? Sokszor szidják ilyenkor a macskákat, pedig könnyen lehet, hogy nem is az mászta meg a kocsit.

Az autó tetejét éppolyan előszeretettel keresik fel a nyestek is, mint a tőlük igencsak tartó macskák. Őket azonban nyomuk alapján távollétükben is könnyen fel lehet ismerni, ugyanis a kis ragadozóknak öt ujjuk van ellentétben a macskával, aminek tappancsonként négy.

A nyestnek azonban nem szabad örülni, ugyanis sokkal kártékonyabb, mint a macska: a motortér melegében sokszor azonnal elkezd rendezkedni, így előszeretettel rágja meg a kábelkötegeket és  tépi szét a szigetelést is. Az okozott kár néhány tízezer forinttól több százezres nagyságrendű is lehet, és előbb vagy utóbb szinte borítékolni lehet, ha rendszeresen sáros lábnyomok díszelegnek az udvarban hagyott kocsin.

Védekezni ellenük jó minőségű és gondosan elhelyezett ultrahangos riasztóval lehet, de mivel territoriális állat – azaz elfoglalja és védi a területét – az élve elfogó csapda is eredményre vezet. Ennek kihelyezésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a nyest nagyon óvatos. Nem lép rá a rácsra, azt minden esetben le kell fedni, és nem mászik be egy olyan szerkezetbe, melyen nem lát át, így a csapda másik felét sem érdemes lefedni vagy falhoz állítani. Csapdázás esetén legjobb eredményt egy kétnapos, félbevágott főtt tojással lehet elérni. Befogása esetén óvatosan kell eljárni, mert nem fél, rendkívül agresszív.

Tart az emberi hangoktól, így padlásokon – ahova az élelemszerzés reményével érkezik – egy bekapcsolva hagyott rádióval is sikeresen tartható távol. Udvarokon a mozgásérzékelős reflektorok hatásosak ellene.

Mellette csupán az szól, hogy ritkítja a galambokat és a nála kisebb rágcsálókat is.