2022. május 28. szombat

Siklósi intézmények is őrzik majd a művész hagyatékát


Helyi hírek - 2022. január 28.
szerző: SH

vidadezsofestmeny

Több száz festményből, rajzból, rézkarcból és térplasztikából álló kollekciót hagyott örökül Vida Dezső siklósi festőművész. A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén a hagyaték sorsáról is megnyugtató döntést hozott.

Vida Dezső festőművész fia, Vida Norbert korábban azzal kereste fel Siklós önkormányzatát, hogy egyedüli örökösként édesapja hagyatékát – nagyjából 300 keretes festményt, több száz grafikát, rézkarcot, levelet, könyvet és katalógust, személyes tárgyalak valamint térplasztikát – felajánlaná a városnak.

A 2016-ban elhunyt művész hagyatékának megőrzése, méltó módon való kezelése érdekében egy munkacsoport alakult, melynek feladata a volt többek között az alkotások jövőjére vonatkozó tervek kidolgozása is. Ennek tagjai Vida Norbert mellett Mojzes Tamás területért felelős alpolgármester, Rudolf Zsolt és Katona Csaba testületi tagok, Kovács Ferenc festőművész, Zvolszky Zita festő és grafikus valamint Farkas Tünde városüzemeltetési ügyintéző.

Mint Riegl Gábor polgármester a testület előtt összegezte, olyan előremutató megoldás született, mely nem csak a hagyaték elhelyezését érinti, hanem annak bemutatására is törekszik.

A munkacsoport több alkalommal ülésezett, mire elkészült a 3-400 festmény és nagyjából ezer grafikából álló kollekció sorsát érintő javaslat. Ennek értelmében a kiválasztásra kerülő 20-25 művet azok katalogizálását és forgalmi értékbecslését követően az önkormányzat vásárolja majd meg. A Vida Dezső életútját is bemutató összeállítást a város az intézményeiben – így a vár és a művelődési ház falain – teszi közszemlére illetve állandó vagy időszakos kiállításokat szervezhet. A hagyaték további sorsáról Vida Norbert fog gondoskodni.

A képviselő-testület ezen felül vállalta azt is, hogy megfelelő pályázati lehetőségek esetén a továbbiakban is segítséget nyújt a festőművész hagyatékának méltó megőrzéséhez.

Vida Dezső Siklóson született 1930. április 21-én. Általános iskolai éveit is itt töltötte, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakon végzett 1952-ben. 1990-ig rajzot tanított Siklóson az általános iskolában, valamint a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Alapító tagja volt az 1990-ben létrejött Siklósi Szalonnak, ami által Budapesten, Prágában, Bécsben, Bukarestben, Moszkvában és Pécsen is szervezett kiállításokat. 1957 óta tucatnyi kollektív tárlaton vett részt, 1968 óta pedig egyéni kiállításokkal is szerepelt. 1995-től a siklósi vár rendszeres kiállítója volt.

A nyugdíjas rajztanár, köztiszteletben álló férfi életművével mind a városon belül, mind országosan elismerést szerzett, amiért 2014-ben Siklós Város Díszpolgára címet adományozta neki a város képviselő-testülete. Vida Dezső festőművész 86. évében, 2016. június 10-én hunyt el; életművéről halála után két évvel Kustos Ilona és Vincze Bernadett közreműködésével, valamint tanítványai és volt kollégái, Siklós Város Önkormányzata és számos helyi polgár támogatásával könyv jelent meg.