A teljes életutat átöleli az önkormányzathoz kerülő huszonöt festmény


Életmód - 2022. május 5.
szerző: SH

vida-atado

Átadták azokat a festményeket, melyek Vida Dezső örökségeként a helyi intézmények falaira kerülve, illetve időszaki kiálltásokon állítanak emléket Siklós egyik legnagyobb festőművészének.

Több száz festményből, rajzból, rézkarcból és térplasztikából álló kollekciót hagyott örökül Vida Dezső siklósi festőművész. Miután Vida Norbert örökös a városnak ajánlotta a hagyatékot, Siklós képviselő-testülete arról határozott, hogy munkacsoportot hoz létre az alkotások jövőjére vonatkozó tervek kidolgozása.

Ennek tagjai Vida Norbert mellett Mojzes Tamás területért felelős alpolgármester, Rudolf Zsolt és Katona Csaba testületi tagok, Kovács Ferenc festőművész, Zvolszky Zita festő és grafikus valamint Farkas Tünde városüzemeltetési ügyintéző. Javaslataik során olyan előremutató megoldás született, mely nem csak a hagyaték elhelyezését érinti, hanem annak bemutatását is lehetővé teszi.

Javaslatukra került kiválasztásra az a 25 mű, melyeket 2,5 millió forintért vásárolt meg az önkormányzat. Ezeket – azon túl, hogy az intézmények falait díszítik – időszakos tárlatokon is bemutatják majd a közönségnek – ismertette Mojzes Tamás a bizottsági tagok figyelmébe ajánlva a már korábban város tulajdonába került Vida-festményeket is. Riegl Gábor polgármester ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, hogy az elmúlt időszakban rendezték a hasonló műalkotásainak nyilvántartását és rendszerét, mely kiválóan alkalmazkodik korábbi, értékmentő törekvéseikhez.

A festmények a hatvanas évek végétől egészen 2012-ig adnak átfogó képet Vida Dezső munkásságáról – összegezte a kiemelt műalkotások csütörtöki átadásakor Kovács Ferenc.

A felsorakoztatott művek a festő munkásságára jellemző konzekvens, összefogott, geometrikus konstruktivista stílust képviselik, mely felfogás végigkísérte a művész tevékenységét – jellemezte Zvolszky Zita a kollekciót.

Vida Dezső Siklóson született 1930. április 21-én. Általános iskolai éveit is itt töltötte, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakon végzett 1952-ben. 1990-ig rajzot tanított Siklóson az általános iskolában, valamint a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Alapító tagja volt az 1990-ben létrejött Siklósi Szalonnak, ami által Budapesten, Prágában, Bécsben, Bukarestben, Moszkvában és Pécsen is szervezett kiállításokat. 1957 óta tucatnyi kollektív tárlaton vett részt, 1968 óta pedig egyéni kiállításokkal is szerepelt. 1995-től a siklósi vár rendszeres kiállítója volt.

A nyugdíjas rajztanár, köztiszteletben álló férfi életművével mind a városon belül, mind országosan elismerést szerzett, amiért 2014-ben Siklós Város Díszpolgára címet adományozta neki a város képviselő-testülete. Vida Dezső festőművész 86. évében, 2016. június 10-én hunyt el; életművéről halála után két évvel Kustos Ilona és Vincze Bernadett közreműködésével, valamint tanítványai és volt kollégái, Siklós Város Önkormányzata és számos helyi polgár támogatásával könyv jelent meg.

Vida Dezső festményeket vásárolt Siklós önkormányzata