Új elemek kerültek a helyi értékek tárába


Életmód - 2022. június 25.
szerző: SH

siklosivar

Májusban összeült az Értéktár Bizottság, elkezdtük az idei munkát – jelezte Haraszti Attila. A bizottság elnöke megjegyezte, nemrégiben új tagot is választottak, így Mojzes Tamás mellett Csuga Lászlóné is a bizottság soraiban foglal helyet.

A települési értéktár az önkormányzat területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény. A Siklósi Települési Értéktár Bizottság már a helyi nevezetességek közé emelte a vár mellett a dzsámit, a katolikus, református illetve a szerb-ortodox templomot. Az örökségek sorába legutóbb a Tenkes kapitánya kultusza mellett a siklósi Vince nap szokását is beválasztották, 2021 őszén pedig a Máriagyűdi Bazilika, a Dolce Hegedűegyüttes, a Siklósi Tenkes Vegyeskar, a Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar valamint a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör került be.

A bizottság elnöke ismertette, legutóbbi döntésük szerint a Siklósi Szalon is nevesítve lett a helyi értékek között, a jelenleg működő mesterségek közül pedig a 112 éves Szentgyörgyváry fényképészetet, Kövesdi László cipészmestert, Polgár Péter és Anikó máriagyűdi Levendulás Házát, az épített örökségek közül pedig a siklósi temetőkápolnát emelték be a helyi értéktárba.

Mint Haraszti Attila megjegyezte, további elemek felvételéről is folynak az egyeztetések, így hamarosan újabb döntés születhet az értéktár bővítéséről. Arra is kér mindenkit, hogy akinek javaslata lenne, keresse fel a bizottságot vele, hiszen több szem többet lát.