Vidékünk Kincsei – különösen izgalmas témákat hoz a következő Tenkes Senior Akadémia


Életmód - 2023. november 8.
szerző: SH

szekek

Vidékünk kincsei néven tart szakmai napot a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör. A november 18-án 14 órakor kezdődő rendezvénynek a helyi könyvtár ad otthont.

A Tenkes Senior Akadémia előadássorozatán közreműködik a Janus Pannonius Múzeum, a Vándorló Történelem Hadi és Történelmi Kulturális Társaság valamint a Siklósi Sárkányos Lovagrend is. A belépés díjtalan.

Az eseményem többek között Baranyához kapcsolódó helytörténeti előadások lesznek, köztük térben és időben elhelyezve egy Siklósról származó 15. századi cserépkályha újjászületése, de előadás keretében foglalják össze a környékbeli radaros kutatások eredményeit és a talajröntgen alkalmazásában rejlő lehetőségeket is, melyekből kiderül, hogy miként segíti a modern technika a lelőhelyek beazonosítását.

Szintén téma lesz az újkori orvoslás, a korabeli eszközökkel interaktív módon tárják a műtéteket, különböző mozzanatokat az érdeklődő elé.

Nem hiányozhat az előadások sorából a nemrég Máriagyűdön talált mamut feltárásának beszámolója, nem söpörve szőnyeg alá azt a tényt sem, hogy egy vele szinte összemosódó Árpád-kori telep nyomaira is rábukkantak.